Ecumenism inter-religios în or. Grodno, Belarus

0
1035

Pe 27 Ianuarie preoții ortodocși și enoriașii din orașul Grodno din Belarus, dimpreună cu membri ai comunității evreiești din același oraș și reprezentanți ai ”clerului” romano- și greco-catolic, au participat la un eveniment ecumenist de comemorare a victimelor Holocaustului în cadrul acțiunii mondiale cu lozinca ”Noi ținem minte” din orașul Grodno.

În ajunul acestui eveniment, organizatorii l-au prezentat pe rețelele de socializare drept rugăciune comună a comunităților creștină și evreiască din acel oraș.

Evenimentul s-a petrecut la intrarea în fostul ghetou orășenesc, în locul unde a fost instalată o placă comemorativă în memoria evreilor ce au murit.

«Ne-am adunat [aici] pentru a comemora victimele Holocaustului, și pentru a ne aduce aminte de evreii din comunitatea orașului nostru. De cei ce au murit și cei ce au supraviețuit în urma acelor evenimente groaznice. Noi dorim ca în societate să rămână memoria [acestor evenimente].», — a spus reprezentantul Asociației dialogului iudeo-creștin «Shomer — International» din Belarus, Evgheni Kolodin.

Unul din participanții la această acțiune, preotul Catedralei Acoperământul Maicii Domnului din orașul Grodno, protoiereul Vladimir Petrucik, a comunicat atitudinea Bisericii cu referire la acest eveniment:

Orice rău, orice omucidere- și aici mai puțin contează naționalitatea, vârsta, sexul, – este un rău necondiționat și o fărădelege. În toate religiile se vorbește despre faptul că omuciderea este păcat. Și dintr-o parte, sigur că, ne este greu să ne adunăm la asemenea evenimente. Dar din altă parte, în toate acestea este și o parte pozitivă. În vremurile noastre, cu graba lor veșnică, când trec oamenii care au ținut minte acele evenimente istorice, astfel de acțiuni dau posibilitate sufletului nostru să nu rămână în nesimțire.

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here