Unele nedumeriri pe marginea mărturisirii Arhiep. Damianos al Sinaiului

0
1728

Recent în spațiul informațional românesc a apărut o mărturisire de credință semnată de arhiepiscopul Damianos al Sinaiului, în care este condamnat ecumenismul cu toate manifestările sale.

Din păcate mulțimea de mărturisiri mincinoase la care suntem martori ne impun să fim atenți și precauți în privința acestui gen de acțiuni, căci s-au făcut foarte multe în ultimii ani și nu au avut nici un efect real în stăvilirea eresului ecumenist. Cu atât mai mult că ulterior au apărut și alte informații care ne-au trezit mari nedumeriri.

Astfel cu doar patru luni înainte de a semna acel text, Arhiep. Damianos a găzduit în mănăstirea Sf. Ecaterina, pe care o cârmuiește, un eveniment ecumenist inter-religios numit „Sinai: capitala religiilor„, care a implicat și rugăciuni cu reprezentanții altor religii.

De asemenea se pare că în 1993 Arhiep. Damianos a întrerupt pomenirea Patriarhului Diodor al Ierusalimului[1], care fusese atacat de Patriarhia Ecumenică după ce a scos Patriarhia Ierusalimului din toate activitățile ecumeniste.

Trebuie menționat și faptul că în anul 2000 Arhiep. Damianos l-a găzduit în mănăstirea Sf. Ecaterina pe papa Ioan Paul II[2], căruia i-a oferit și posibilitatea să țină o cuvântare în fața mulțimii, în ciuda protestelor monahilor. E drept, Arhiep. Damianos a afirmat că e imposibil să se roage cu papa din cauza că aceasta ar fi o încălcare a dreptului canonic.

Reieșind din toate acestea, ne întrebăm: oare Arhiep. Damianos și-a schimbat atât de radical poziția în doar câteva luni? Sau poate dumnealui nu vede o contradicție între faptele sale din trecut și această mărturisire?

Nădăjduim că este totuși vorba de renunțarea sa la ecumenism și îmbrățișarea sinceră a ecleziologiei ortodoxe, iar nu de o nouă pseudo-mărturisire. De asemenea nădăjduim că Arhiep. Damianos va pune și în practică învățătura Bisericii, întrerupând pomenirea mai-marilor săi ecumeniști, de data aceasta având tot dreptul și obligația să o facă.

NB: în privința textului propriu-zis al mărturisirii vă propunem o analiză critică a sa publicată pe blogul Popas Alternativ.

[1] Archimandrite Adrianos, A letter of orthodox confession, pag. 2-3

[2] Pope Visits Mount Sinai and Its Orthodox Monastery, NY Times, FEB. 27, 2000

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here