Decizia Sinodului B.O.R. din 8 mai 1903 în privința calendarului

0
1392

În ședința din 8 mai 1903 a sesiunii de primăvară de întrunire a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române Autocefale în frunte cu mitropolitul primat Iosif Gheorghian, a fost prezentat răspunsul Sinodului B.O.R.[1] la Enciclica Patriarhiei Ecumenice din 1902, inclusiv decizia Sinodului cu privire la chestiunea calendarului, după cum urmează:

”Sfîntul Sinod al Sfintei Biserici Autocefale Ortodoxe Române crede și cere ca să rămânem în ceea ce ne găsim astăzi, fiindcă este cu neputință fără a atinge dispozițiunile canonice, dacă ne-am gândi la o schimbare sau o reformare a Calendarului Iulian, cu care Biserica Ortodoxă trăiește de atâta timp, fără ca să se simtă vreo strîmtorare. Deosebit de aceasta, nici cu degetul nu este permis a ne atinge de hotărîrile străvechi, cari fac gloria noastră bisericească.”

Dacă în ședința din 8 mai 1903 a fost prezentat răspunsul Sinodului B.O.R. la Enciclica Patriarhiei Ecumenice din 1902, atunci în ziua următoare, 9 mai 1903, s-a hotărît publicarea acestui răspuns în numărul din luna mai al Revistei ”Biserica Orthodoxă Română”, după cum se poate vedea mai jos:

Ședința Sinodului B.O.R. din 8 mai 1903
Ședința Sinodului B.O.R. din 9 mai 1903

Decizia sinodală din 1903 a Bisericii Ortodoxe Române a fost remarcată și menționată în ședințele Sinodului Local a toată Rusia din anii 1917-1918 de către profesorul I.I. Sokolov în raportul său ”Atitudinea Răsăritului Ortodox față de chestiunea reformei calendarului”[2] din timpul Discuției în chestiunea calendarului. La Sinodul Local din 1917-1918 al BORu, printre altele, a fost ales de patriarh Sfîntul Mărturisitor Patriarhul Tihon, precum și, s-a luat hotărîrea păstrării calendarului patristic ce-l folosește Biserica Ortodoxă de la Sinodul I Ecumenic (325 d.Hr.).

Sursa: Revista Periodică Eclesiastică Biserica Orthodoxă Română

Sublinierile aparțin redacției Lumea Ortodoxă


[1] Publicat în revista periodică ecleziastică ”Biserica Orthodoxă Română”, nr. 2, mai 1903, p. 184-188

[2] rus. Доклад профессора И.И. Соколова „Отношение православного Востока к вопросу о реформе календаря”

Vezi și:

Enciclica Patriarhală și Sinodală a Patriarhiei Ecumenice din anul 1902

Cum a fost introdus stilul nou în Biserica Ortodoxă Bulgară

Sf. Spiridon al Trimitundei pedepsește neascultarea neostiliștilor – 25 decembrie 1934

Deciziile Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Graniţelor despre ecumenism, stilul nou şi vechi-calendarişti

Pr. Theodoros Zisis: „Ne îngrijim să ne unim cu ereticii, fără ca aceștia să se lepede public de ereziile lor, dar rămânem despărțiți de frații noștri care țin calendarul părintesc, față de care nu avem nici o diferență în credință”

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here