Patr. Neofit al Bulgariei a slujit un tedeum împreună cu patr. Kirill al Moscovei

0
1454

Pe 3 martie 2018 în Bulgaria se sărbătorește aniversarea a 140 de ani de la eliberarea țării de sub jugul otoman. Cu această ocazie pe muntele Șipca[1] s-a săvârșit un tedeum de mulțumire, la care a participat și o delegație a Patriarhiei Moscovei în frunte cu patriarhul ecumenist Kirill.

După tedeum a urmat o întâlnire a delegației ruse cu sinodalii bulgari. În cuvântarea sa cu această ocazie, patr. Neofit a spus: „Prezența voastră în mijlocul nostru este o mare onoare pentru Biserica noastră Ortodoxă, o adevărată sărbătoare duhovnicească și o nouă mărturie a legăturilor strânse dintre noi, pentru care noi toți îi mulțumim Domnului nostru Iisus Hristos și Preafericirii Voastre, celui ce exprimați dragostea frățească întru Hristos și susținerea din partea Sfintei Biserici Ortodoxe Ruse pe care o conduceți și a întregului popor ortodox rus, pe care noi îl iubim din suflet și care este mereu în gândurile noastre și în rugăciunile noastre patriarhale”.

De asemenea la întâlnire a participat un alt ecumenist notoriu, mitropolitul Ilarion Alfeev, dar și episcopul Gavriil de Loveci, care avusese anterior declarații publice anti-ecumeniste.

Biserica Ortodoxă Bulgară a respins deciziile sinodului ecumenist din Creta și nu face parte din Consiliul Mondial al „bisericilor”, motiv pentru care s-a vehiculat în ultimul timp cum că sinodul bulgar ar avea o poziție ecleziologică sănătoasă.

Din păcate acest eveniment, alături de alte fapte și declarații, ridică semne de întrebare în privinței consecvenței poziției BOB.

[1] De fapt inițial denumirea muntelui era „Sf. Nicolae”, dar comuniștii l-au redenumit în 1977 în „Șipca”, în ciuda faptului că exista deja un munte denumit astfel

 

Surse: mospat.ru / patriarchia.ru

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here