Mitropolitul Ilarion Alfeev, mâna dreaptă a ereziarhului Kirill al Moscovei, a oferit un interviu portalului grecesc romfea.gr, în care, printre altele, a fost întrebat despre hotărârea Soborului Arhieresc al BORu privitoare la deciziile luate la sinodul ecumenist din Creta.
Deși a adoptat un limbaj foarte diplomat, Ilarion Alfeev a afirmat că totuși BORu nu a respins deciziile din Creta, ci doar a făcut referire la lipsa de consens pan-ortodox în privința acestora.
romfea.gr: – Soborul Arhieresc al Bisericii Ruse a respins deciziile Sfântului și Marelui Sinod din Creta. Nu credeți că un asemenea pas ar putea slăbi unitatea Ortodoxiei universale?
Mitr. Ilarion: – Soborul Arhieresc ce a avut loc în luna decembrie a anului trecut nu a respins aceste decizii, dar nici nu a exprimat ceva principial nou în privința poziției Bisericii Ortodoxe Ruse față de Sinodul din Creta, care în linii generale a fost formulată de Sfântul Sinod încă în iulie 2016. Noi nu putem recunoaște acest sinod în statutul în care el ar fi trebuit să aibă loc, după cum am sperat cu toții, căci el s-a petrecut încălcând principiul aprobat al consensului tuturor Bisericilor Locale autocefale recunoscute. Un șir de Biserici Locale au îndemnat la amânarea Sinodului și prin urmare nu au participat la el după ce îndemnul lor nu a fost auzit. Astfel noi nu putem privi deciziile luate în Creta ca având importanță pan-ortodoxă sau obligatorie pentru toate Bisericile Ortodoxe.
Diferite Biserici Locale evaluează diferit Sinodul din Creta, dar vă pot spune cu siguranță că această chestiune nu ne desparte unii de alții, nu împiedică comuniunea dintre noi și conslujirea Dumnezeieștii liturghii. Asta o dovedesc, printre altele, festivitățile ce au avut loc în decembrie la Moscova în legătură cu centenarul restabilirii Patriarhiei în Biserica Rusă, la care au luat parte Întâistătătorii și reprezentanți din aproape toate Bisericile autocefale. Sunt sigur că Bisericile Locale, indiferent de atitudinea lor față de Sinodul din Creta, trebuie să dezvolte în continuare conlucrarea pan-ortodoxă, căci doar prin eforturi comune noi putem să depășim divergențele ce mai sunt între noi și să întărim unitatea Sfintei Biserici Ortodoxe.