Rugăciunile începătoare
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluiește (de trei ori), Slavă…, și acum…
Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.
Acatistul Maicii Domnului la Icoana cu Șapte Săgeți
Condacul 1
Celei alese dintre toate fiicele neamului omenesc, Preasfintei Fecioare Maria, Maicii Fiului lui Dumnezeu, prin care a venit mântuirea lumii, cu umilință îi strigăm: caută spre viața noastră cea plină de scârbe și necazuri; tu știi durerile și suferințele pe care le-ai îndurat pe pământ. Fă cu noi după mila ta cea mare, ca să-ți cântăm: Bucură-te, Maică preascârbită, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Icosul 1
Îngerul care a vestit păstorilor din Betleem Nașterea Mântuitorului lumii, împreună cu puterile cerești, au cântat: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire.” Iar tu, Maică, neavând unde să-ți pleci capul, L-ai născut pe Fiul tău într-un staul, înfășându-L în scutece și punându-L în iesle. Cunoscând tristețea inimii tale, îți cântăm:
Bucură-te, că pe Fiul tău cu glasul gurii tale L-ai mângâiat;
Bucură-te, că Pruncul Cel veșnic cu scutece L-ai înfășat;
Bucură-te, că pe Cel ce ține lumea cu lapte L-ai hrănit;
Bucură-te, că staulul dobitoacelor ca un Rai s-a arătat;
Bucură-te, că pe Tronul heruvimic, pe pământ te-ai arătat;
Bucură-te, că în naștere și după naștere, Fecioară ai rămas;
Bucură-te, Maică preaîndurerată, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Condacul al 2-lea
Văzând Dumnezeiescul Prunc culcat în iesle, păstorii au venit să I se închine, vestind cele spuse de înger despre El. Iar Maria păstra aceste cuvinte în inima ei. Și, după opt zile, Pruncul a primit numele Iisus, după Lege. Văzând smerenia ta, Maică și Fecioară, cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 2-lea
Având credință statornică în Dumnezeu și împlinind Legea, la patruzeci de zile după naștere, părinții au adus pe Iisus la Templu și L-au pus înaintea Domnului, împreună cu jertfele de curățire, așa cum era scris în Lege. Noi, însă, cântăm așa:
Bucură-te, că pe Făcătorul lumii în Templu L-ai adus îndată;
Bucură-te, că de Dreptul Simeon cu bucurie ai fost întâmpinată;
Bucură-te, ceea ce ești binecuvântată între femei;
Bucură-te, că scârba ca pe o cruce în smerenie ai purtat-o;
Bucură-te, că voia lui Dumnezeu totdeauna ai împlinit;
Bucură-te, că pildă de răbdare și smerenie ne-ai arătat;
Bucură-te, Maică preaîndurerată, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Condacul al 3-lea
Cu putere de Sus ai fost întărită, Maică a Domnului, când ai auzit cuvintele Dreptului Simeon: „Acesta este spre căderea și ridicarea multora în Israel și ca un semn care va stârni împotrivire. Iar prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile multor inimi.” O mare scârbă a străpuns atunci inima ta, o, Maica Domnului, și cu durere ai cântat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 3-lea
Plănuind Irod să ucidă pe Prunc, a trimis ostași să omoare toți copiii Betleemului de doi ani și mai jos, după timpul aflat de la magi. Dar îngerul Domnului i-a poruncit lui Iosif să fugă în Egipt, și astfel toată Sfânta Familie a rămas acolo șapte ani, până la moartea lui Irod. De aceea îți cântăm:
Bucură-te, că greul călătoriei cu dragoste l-ai suferit;
Bucură-te, că idolii Egiptului s-au cutremurat de prezența Fiului tău;
Bucură-te, că între necredincioși ani îndelungați ai petrecut;
Bucură-te, că din Egipt în Nazaret cu Pruncul și cu Iosif ai venit;
Bucură-te, că acolo, în smerenie, ai trăit cu Fiul tău;
Bucură-te, că în muncă cinstită ai petrecut zilele tale;
Bucură-te, Maică preaîndurerată, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Condacul al 4-lea
Vifor de tristețe a cuprins inima Maicii Domnului, când, întorcându-se din Ierusalim, nu L-a aflat pe Pruncul Iisus printre cei dragi. Trei zile L-au căutat cu lacrimi și, aflându-L în Templu, ascultând și întrebând pe cărturari, I-au zis: „Fiule, de ce ne-ai făcut nouă așa? Iată, tatăl Tău și eu Te-am căutat îngrijorați.” Iar El le-a răspuns: „Oare nu știați că în cele ale Tatălui Meu trebuie să fiu?” Și Maica, păstrând aceste cuvinte în inima sa, a cântat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 4-lea
Domnul Iisus a străbătut toată Galileea, învățând în sinagogi și propovăduind Evanghelia împărăției, vindecând bolnavi și alungând duhurile rele. Vestea despre El s-a răspândit peste tot, iar mulțimile veneau să-L asculte. Tu, Maică, văzând împlinirea profețiilor, dar cunoscând și suferințele ce aveau să vină, ai păstrat în inimă durerile ce se apropiau. De aceea, îți cântăm:
Bucură-te, că pe Fiul tău în slujba poporului L-ai dăruit;
Bucură-te, căci cu inima înfrântă ai primit voia Domnului;
Bucură-te, că ai fost martora milostivirii Lui asupra păcătoșilor;
Bucură-te, că pe mulți ai văzut vindecați prin atingerea Lui;
Bucură-te, că te-ai jertfit împreună cu El pentru mântuirea lumii;
Bucură-te, că în taină ai purtat povara suferinței Sale;
Bucură-te, Maică preaîndurerată, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Condacul al 5-lea
Propovăduind Împărăția lui Dumnezeu, Iisus a mustrat mândria fariseilor, iar aceștia, înverșunați de mustrările Lui, căutau să-L omoare. Tu, Maică a Domnului, văzând uneltirile lor împotriva Fiului tău, cu durere te rugai pentru El, iar din adâncul sufletului ai strigat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 5-lea
Uneltind mai-marii preoților răstignirea lui Iisus, au căutat să-L prindă. Iar Caiafa, marele preot, a zis: „Mai bine este ca un om să moară pentru popor decât să piară tot neamul.” Tu însă, Preacurată, cu inima zdrobită, ai primit această veste și te-ai rugat cu lacrimi, iar noi îți cântăm:
Bucură-te, că ai născut pe Mântuitorul lumii;
Bucură-te, că ai împărtășit durerea Lui în suferință;
Bucură-te, Împărăteasa Cerurilor, care suferințele le înțelegi;
Bucură-te, că doar tu te rogi neîncetat pentru lumea întreagă;
Bucură-te, că ai fost martoră răutății oamenilor asupra Fiului tău;
Bucură-te, Maică preaîndurerată, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Condacul al 6-lea
Iuda, unul din cei doisprezece, orbit de iubirea de arginți, a mers la mai-marii preoților să-L vândă pe Iisus. Bucurându-se, aceștia i-au făgăduit treizeci de arginți. Tu, Maica Domnului, cunoscând gândurile vânzătorului și apropierea patimilor Fiului tău, ai cântat cu durere lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 6-lea
La Cina cea de Taină, Domnul a spălat picioarele ucenicilor și le-a spus: „Unul dintre voi Mă va vinde.” Cuvintele Sale au tulburat inimile celor credincioși, iar Iuda, rușinat, a plecat în noapte să-L dea pe mâna vrăjmașilor. Tu însă, Maică preascârbită, suferind împreună cu Fiul tău, îți cântăm:
Bucură-te, că ai fost cea mai îndurerată dintre toate mamele;
Bucură-te, că în rugăciune ai aflat singura mângâiere;
Bucură-te, că ai împărtășit tristețea Fiului tău până la cruce;
Bucură-te, că prin lacrimile tale ai alinat suferința Lui;
Bucură-te, că ai înțeles adâncul trădării lui Iuda;
Bucură-te, Maică preaîndurerată, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Condacul al 7-lea
La Cina cea de Taină, Domnul a întemeiat Sfânta Euharistie, împărtășindu-i pe ucenici cu Trupul și Sângele Său, spunând: „Aceasta să faceți întru pomenirea Mea.” Aceasta este arvuna mântuirii noastre, pentru care noi, cu bucurie, cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 7-lea
Nouă minune a descoperit Domnul, făgăduind ucenicilor că le va trimite pe Duhul Sfânt, Mângâietorul, Cel ce de la Tatăl purcede și care îi va învăța tot adevărul. Iar noi, primind lumina harului, îți cântăm ție, Maică Sfântă:
Bucură-te, că ai fost plină de har din pruncie;
Bucură-te, că ai fost prima care ai primit harul Duhului Sfânt;
Bucură-te, că ai fost martora celor mai mari taine ale credinței;
Bucură-te, că ai păstrat în inima ta toate cuvintele Fiului tău;
Bucură-te, că ești cea dintâi în mijlocirea pentru noi înaintea Lui;
Bucură-te, că prin rugăciunile tale ni se revarsă darul Duhului Sfânt;
Bucură-te, Maică preaîndurerată, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Condacul al 8-lea
Străin lucru și dureros este că Iuda, cu un sărut, L-a vândut pe Învățătorul său. Ostașii și slujitorii L-au prins pe Iisus și, legându-L, L-au dus întâi la Ana, apoi la Caiafa. Tu, Maica Domnului, văzând cum Îl duc spre judecată pe Fiul tău, ai simțit sabia profețită de Dreptul Simeon străpungându-ți inima. Cu lacrimi ai strigat către Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 8-lea
Iudeii L-au adus pe Iisus la Pilat, în pretoriu, acuzându-L că este făcător de rele. Pilat L-a întrebat și nu a găsit nicio vină în El. Însă mulțimea, îndemnată de arhierei, cerea răstignirea Lui. Tu, Preacurată, văzându-L pe Fiul tău judecat ca un făcător de rele, te-ai rugat cu lacrimi, iar noi îți cântăm:
Bucură-te, că ai avut inima zdrobită de durere;
Bucură-te, că ai văzut pe Cel Nevinovat dus la judecată;
Bucură-te, că ai plâns văzând mulțimea strigând împotriva Lui;
Bucură-te, că ai simțit greutatea patimilor Fiului tău;
Bucură-te, că ai rămas statornică în credință lângă El;
Bucură-te, Maică preaîndurerată, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Condacul al 9-lea
Toate neamurile te fericesc, Născătoare de Dumnezeu, căci prin tine a venit mântuirea lumii. Însă ai suferit cum nimeni altul, văzându-L pe Fiul tău batjocorit, bătut și osândit la moarte. Cu inimă zdrobită ai privit cum Își duce crucea spre Golgota și ai strigat către Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 9-lea
Ritorii cei mai înțelepți nu pot exprima suferința ta, Maică Sfântă, când ai văzut pe Fiul tău, încununat cu spini, îmbrăcat în haină roșie și batjocorit. Noi, înțelegând o fărâmă din durerea ta, îți cântăm:
Bucură-te, că ai văzut pe Fiul tău lovit și disprețuit;
Bucură-te, că ai privit cum era dus spre moarte;
Bucură-te, că sub povara Crucii s-a prăbușit;
Bucură-te, că ai simțit în inima ta fiecare rană a Lui;
Bucură-te, că ai stat aproape de El până la sfârșit;
Bucură-te, Maică preaîndurerată, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Condacul al 10-lea
Vrând să-L scape pe Iisus, Pilat a întrebat poporul: „Pe cine vreți să vă eliberez: pe Iisus sau pe Baraba?” Iar mulțimea a strigat: „Nu pe El, ci pe Baraba!” Și astfel, Domnul a fost dat spre răstignire. Tu, Maică, auzind această hotărâre nedreaptă, ai plâns amarnic, iar noi cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 10-lea
Tu, Maică Sfântă, ai fost zid și scăpare pentru cei în suferință, căci ai îndurat cea mai mare durere văzând pe Fiul tău osândit. Acum, ascultă și rugăciunile noastre și nu ne lăsa singuri în necazuri, căci îți cântăm:
Bucură-te, Maica milostivirii, ce ne-ai șters lacrimile durerii;
Bucură-te, mângâierea celor ce suspină sub greutăți;
Bucură-te, ocrotitoarea celor ce aleargă la tine cu credință;
Bucură-te, ajutătoarea celor prigoniți pentru dreptate;
Bucură-te, Maică preaîndurerată, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Condacul al 11-lea
Îți aducem cântare de umilință, Mântuitorule al lumii, Care de bunăvoie ai mers la patimi și la moarte. La picioarele crucii, Maica Ta, cu inima străpunsă de durere, Te privea plângând. Iar noi, recunoscători pentru jertfa Ta, îți cântăm: Aliluia!
Icosul al 11-lea
„Fiul meu și Dumnezeule Veșnic, cum rabzi chinuri pe cruce?” grăia, plângând, Maica Ta. „Sabia durerii mi-a străpuns inima și sufletul mi se mistuie de întristare.” Noi, amintindu-ne de suferințele tale, te lăudăm:
Bucură-te, că ai răbdat cea mai grea suferință pe pământ;
Bucură-te, că ai fost martora răstignirii Fiului tău;
Bucură-te, că ai plâns văzându-L părăsit de toți;
Bucură-te, că ai ascultat ultimele Lui cuvinte pe cruce;
Bucură-te, că ai fost încredințată ucenicului Său iubit;
Bucură-te, Maică preaîndurerată, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Condacul al 12-lea
După ce Domnul și-a dat sufletul pe Cruce, trupul Său a fost coborât și pus în mormânt. Cu durere, ai sărutat rănile Sale și ai plâns, dar ai nădăjduit în Înviere. Iar noi, recunoscători pentru Jertfa Lui, cântăm: Aliluia!
Icosul al 12-lea
Cântând milostivirea Domnului, ne închinăm îndurărilor Sale. Tu, Maică, ai fost cea dintâi care L-ai văzut după Înviere și ai fost mângâiată de biruința Lui asupra morții. De aceea, îți cântăm cu bucurie:
Bucură-te, că ai văzut slava Învierii Fiului tău;
Bucură-te, că prin El moartea a fost biruită;
Bucură-te, că prin Învierea Lui, ai primit mângâiere;
Bucură-te, că ești Maica tuturor celor ce cred în El;
Bucură-te, Maică preaîndurerată, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Condacul al 13-lea
O, Prealăudată Maică a Domnului, primește rugăciunile noastre și mijlocește pentru noi înaintea Fiului tău. Căzând înaintea ta cu smerenie, cerem mila ta și-ți cântăm împreună cu toți sfinții: Aliluia! (de 3 ori)
Apoi se citesc din nou Icosul 1 la acatistul Maicii Domnului la Icoana cu Șapte Săgeți și Condacul 1.
Icosul 1
Îngerul care a vestit păstorilor din Betleem Nașterea Mântuitorului lumii, împreună cu puterile cerești, au cântat: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire.” Iar tu, Maică, neavând unde să-ți pleci capul, L-ai născut pe Fiul tău într-un staul, înfășându-L în scutece și punându-L în iesle. Cunoscând tristețea inimii tale, îți cântăm:
Bucură-te, că pe Fiul tău cu glasul gurii tale L-ai mângâiat;
Bucură-te, că Pruncul Cel veșnic cu scutece L-ai înfășat;
Bucură-te, că pe Cel ce ține lumea cu lapte L-ai hrănit;
Bucură-te, că staulul dobitoacelor ca un Rai s-a arătat;
Bucură-te, că pe Tronul heruvimic, pe pământ te-ai arătat;
Bucură-te, că în naștere și după naștere, Fecioară ai rămas;
Bucură-te, Maică preaîndurerată, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Condacul 1
Celei alese dintre toate fiicele neamului omenesc, Preasfintei Fecioare Maria, Maicii Fiului lui Dumnezeu, prin care a venit mântuirea lumii, cu umilință îi strigăm: caută spre viața noastră cea plină de scârbe și necazuri; tu știi durerile și suferințele pe care le-ai îndurat pe pământ. Fă cu noi după mila ta cea mare, ca să-ți cântăm: Bucură-te, Maică preaîndurerată, ceea ce prefaci scârba în bucurie!
Rugăciune către Maica Domnului la acatistul Maicii Domnului la Icoana cu Șapte Săgeți
O, multîndurerată Maică a Domnului, ceea ce ești mai presus decât toate fiicele neamurilor pentru curăția ta și mulțimea suferințelor ce le-ai răbdat pe pământ, primește rugăciunile și suspinarea noastră și ne păzește sub acoperământul milostivirii tale, că alt adăpost și caldă mijlocire, afară de tine, nu avem.
Ca ceea ce ai îndrăzneală înaintea Celui născut din tine, roagă-L pe Fiul tău să mântuiască sufletele noastre și să ne izbăvească de săgețile urii, ale vrăjmășiei și ale dezbinării dintre noi. Îmblânzește inimile celor învrăjbiți, întoarce-le către iubirea frățească și luminează-le cu pacea cerească, ca trăind în înțelegere și bunătate, să dobândim milostivirea Fiului tău și să ajungem la Împărăția cea Veșnică.
Preasfântă Maică a Domnului, ceea ce ai stat sub Crucea Fiului tău și ai văzut suferințele Lui, nu ne părăsi nici pe noi în clipele de grea încercare. Fii ajutorul nostru în necazuri, dă-ne putere să purtăm crucea vieții cu răbdare și întărește-ne în credință.
Tu, care ai văzut moartea Fiului tău și ai fost martora Învierii Lui, dă-ne nădejdea biruinței asupra păcatului și a morții. Fii pavăză neamului creștinesc, acoperă-ne cu sfântul tău omofor și nu ne lăsa lipsiți de ocrotirea ta în ceasul sfârșitului nostru.
Așa, Maică Sfântă, mijlocește pentru noi, ca prin rugăciunile tale să ne învrednicim de bucuria vieții veșnice și să slăvim împreună cu toți sfinții pe Dumnezeu Cel în Treime slăvit: pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.